Lviv Post Office

Free the closet - help the needy!

Olga Shveda №10 (2022), Saturday, February 3, 2018

In Lviv, there is a center for helping low-income people in the premises of the Central Department Store. Those who care are asked to bring clothes, food and hygiene products

In the house of almost every Lviv resident, there are probably things that have gone out of fashion, become cramped or, conversely, too wide or simply never worn. It is a pity to throw them away, as they say, and there is no place to keep them. Many people offer these clothes to friends, exhibit them on social networks, and bring them to commission shops in the hope of getting at least a few hryvnias for a sweater or shoes. But giving away clothes for free and also to those who really need them is probably one of the easiest and most pleasant ways to help.

У Львові багато людей, які з певних причин не можуть купити собі обновку. Серед тих, що безплатно пропонують неімущим одяг, взуття та інші необхідні речі, є благодійний фонд “Християнський центр допомоги Анни-Марії”. Створило його лише рік тому подружжя Гупалів. Відтоді у приміщенні ЦУМу, що на вул. Княгині Ольги, 106, де облаштований склад організації, щодня кипить робота: одні речі приносять, інші їх забирають.

“Центр допомоги потребуючим ми створили в грудні 2016-го. Розуміли, що є багато людей, які через певні сімейні обставини, соціальні умови потребують нашої допомоги. Спочатку речі, які приносили друзі та знайомі, збирали у себе вдома, а далі розвозили чи роздавали потребуючим або вихованцям дитбудинків, – розповідає “Львівській Пошті” одна із засновниць благодійного фонду “Християнський центр допомоги Анни-Марії” Христина Гупало. – Згодом, коли зрозуміли, що речі вже ніде складати, бо їх були тонни, взялися за пошук приміщення. Спершу орендували приміщення площею 50 квадратних метрів, але й цього стало замало, тому розширилися до 150-ти”.

Христина Гупало закликає: якщо у когось є хороші речі – одяг, взуття, засоби гігієни, медикаменти, побутова хімія, посуд, постільна білизна, рушники, усе можна приносити їм! Серед найбільших потреб – продукти, а також чоловіче та дитяче взуття.

“Наша організація допомагає багатодітним сім’ям, одиноким матерям, інвалідам, дитбудинкам, кризовим центрам, центрам матері і дитини, будинкам для літніх людей, безхатькам, сім’ям учасників АТО, переселенцям і просто тим, що опинилися в скрутному становищі, – веде далі співрозмовниця “Львівської Пошти”. – Часто буває так, що допомоги потребують нормальні, повноцінні сім’ї, просто зараз у них певні тимчасові труднощі – хтось захворів, хтось залишився без роботи і так далі. Загалом за один день до нас по допомогу можуть прийти до 50-60 осіб”.

Нерідко тут допомагають дітям із зимовим взуттям, тим, що далі ходять у холодному осінньому, а дорослим – одягом. Христина Гупало пригадує, як одного разу прийшла бабуся, якій конче були потрібні теплі чоботи. Просто на очах волонтерів вона стала їх цілувати і щиро дякувати. “Якщо таке бачиш, то розумієш, що все це ми робимо недарма”, – каже жінка.

Окрім роботи складу і допомоги сім’ям, представники благодійників їздять у дитячі будинки, будинки для літніх людей, госпіси, психдиспансери, організовують різні свята та акції для дітей, тож запрошують долучатися до команди волонтерів і робити разом із ними ще більше добрих справ!

Але у фонді існують певні правила при отриманні речей: щоб скористатися допомогою, потрібно не лише самому прийти на склад, а й подати копії документів, що засвідчують особу, довідку про склад сім’ї, про те, що вона малозабезпечена, або довідку про хворобу – що вона справді є. “Ми ведемо чіткий облік, людина звертається, пише заяву про допомогу, надає відповідні документи, аж тоді складаємо акт прийому-передачі. Звісно, трапляються випадки, що людина не має жодного підтверджувального документа, але її хтось до нас скерував чи хтось про неї розповів. Таким людям також не відмовляємо в допомозі. А жителям інших міст і сіл України відправляємо допомогу поштою, також із дотриманням правил її надання”, – пояснює  Христина Гупало.

Зараз найбільші проблеми благодійної організації – мале приміщення і дефіцит кадрів. Принесені речі потрібно спочатку прийняти, потім посортувати, оцінити їхній стан, поскладати, аж тоді пропонувати потребуючим.

Допомога речами – це маленький відсоток справ, які подружжя Гупалів хоче робити. “Кожна людина має бути одягнена і нагодована. Ми не прагнемо просто спакувати людині речі і відпустити, залишивши наодинці з проблемами. Хочемо з’ясувати причину такого її стану чи біди, щоб допомогти подолати труднощі. Для цього в наших планах залучати до роботи психологів, юристів, різних консультантів. Але для цього потрібне більше приміщення, – веде далі співрозмовниця. – Велику надію покладаємо на місто, віримо, що воно допоможе вирішити це питання. Але наразі все на рівні обіцянок. Мріємо запустити проект “Соціальна комора”, навіть подавали його для участі в громадському бюджеті. Однак, на жаль, він не набрав достатньої кількості голосів, щоб отримати фінансування з бюджету міста… Хоча в міській раді одноголосно заявляють, що проект цей добрий, потрібний. Для такої справи уже навіть підшукали приміщення на Левандівці. Плануємо створити осередок благодійності у Львові – величезний соціальний центр. Наразі чекаємо відповіді, але рук не опускатимемо”.

http://www.lvivpost.net/suspilstvo/n/41761

24/10/2018

ВИСОКИЙ ЗАМОК

HIGH CASTLE

Журналістка «ВЗ» Сюзанна Бобкова побувала у Волонтерському центрі, де допомогу отримують переселенці В одному з...

TRK FIRST WESTERN

Відверто про дуже особисте, саме глибинне і сокровенне Про важкий шлях від болю втрати до служіння. Дякуємо Орест...

en_USEnglish